Αποκριές 2016 Σοχός

aslanidis

Η φωτογραφία είναι του  κυρίου Κώστα Ασλανίδη.

Παρόλο τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν αυτές τις ημέρες, γιορτάστηκαν τα δρώμενα της Αποκριάς με μεγάλη επιτυχία στον Σοχό. Το καρναβάλι του Σοχού είναι παντώς καιρού.

Το Σάββατο το βράδυ τελέστηκε η λεγόμενη ¨ρούμπα¨. Κατά την διάρκεια αυτού του εθίμου τα δώρα της νύφης πηγαίνουν από το σπίτι του γαμπρού στο σπίτι του νύφης με συνοδεία οργάνων. Επιπλέον, τελέστηκε το καθιερωμένο «ζάπους», δηλαδή η πυρά με καταρρακτώδη βροχή, αλλά δεν κάναμε πίσω. Την φωτιά άναψε ο αξιότιμος κύριος δήμαρχος Καραγιάννης. Το γλέντι συνεχίστηκε στις ταβέρνες μέχρι πρωίας.

Την Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία ξεκίνησε ο γύφτικος γάμος ή παρωδία γάμου από το «αρχοντικό του κυρίου Γιάννη Μήττα» με την συνοδεία των χάλκινων της Γουμένισσας, νταουλιών και ζουρνάδων. Ο δάσκαλος, κύριος Γιάννης Μήττας πρωτοστατεί πάντα στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού και προσφέρει τα μέγιστα μεταλαμπαδεύοντας την παράδοσή μας με μεράκι στα νέα παιδιά. Όλοι τον καμαρώνουμε για την προσφορά του στον τόπο μας. Στο σύλλογο «Διακρατικών ανταλλαγών Σοχού» ήταν το σπίτι του γαμπρού όμορφα στολισμένο και η Λαογραφική Ομάδα Γυναικών Σοχού είχε στολίσει πολύ όμορφα το σπίτι της νύφης με τα προικιά της. κατευθύνθηκαν όλοι στην πλατεία Αθανασιάδη, όπου θα γινόταν η κύρια συγκέντρωση. Εκεί, τους περίμενε ο «Ιππικός όμιλος» που ήταν το κουμπαριό.

karn6 2016

Εκατοντάδες καρναβαλιστές μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ένας σύλλογος από το Ναύπλιο με τις περήφανες Ελληνικές στολές και τους Πελοποννησιακούς χορούς καταχειροκροτήθηκε για τους χορούς του και γενικά όλοι συντέλεσαν στην επιτυχία. Τους ευχαριστούμε και τους περιμένουμε και του χρόνου, να είμαστε γεροί.

Στην πλατεία γίνανε τα «θρησκευτικά» καθήκοντα του γάμου και συνέχισε το γλέντι με καρναβαλιστές και αράπκες σε όλα τα κέντρα του Σοχού.

Την καθαρά Δευτέρα μετά την Θεία Λειτουργία ο καιρός ήταν σύμμαχος και γίνανε όλα «με πρέπος». Μετά τις 11 π.μ. ξεκίνησαν τα χορευτικά. Πρώτα οι χορευτές από το Ναύπλιο, μετά χόρεψε ο σύλλογος από το Βερτίσκο Μικρασιατικούς χορούς. Εκείνοι μας παρουσίασαν και το έθιμο «τζαμάλα την καμήλα». Ο ακούραστος Γιάννης Αδαμίδης τους ζουλού ανανεωμένους και πετηχημένα. Ακόμη, παρέλασαν και άλλα πεζοπόρα τμήματα όπως η ΝΑΣΑ, ο γαμπρός και η νύφη και πολλοί άλλοι. Η συντονίστρια δημοσιογράφος Χρύσα Σάμου γνωστή στο πανελλήνιο και στο εξωτερικό, αφού παρουσιάζει την εκπομπή «Διασπορά» με το ταλέντο της παρουσίαζε τα χορευτικά. Επιπροσθέτως, η πανέμορφη Ελένη Καρακινάρη ως εκφωνήτρια ήτανε χείμαρρος με τις επιδόσεις της. Ξεσήκωνε τα πλήθη που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις και την ευχαριστούμε. Να μην αδικήσουμε και τον Χρήστο Μέρδα που με το δικό του ταλέντο το Σοχινό χιούμορ μας ικανοποίησε όλους. Ο σύλλογος Διακρατικών Ανταλλαγών μοίρασε τα πορτοκάλια και τις πίτες το ‘προστάβανι’, δηλαδή η συγχώρεση. Οι μικρότεροι προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους ηλικιωμένους και τους φιλούνε το χέρι. Έτσι, όσες αμαρτίες είχανε κάνει όλον τον χρόνο συγχωρούνταν. Η Λαογραφική  ομάδα γυναικών Σοχού παρουσίασε τα μπουκαζάια, δηλαδή τα επιστρόφια. Το σόι της νύφης, όταν διαπιστωθεί ότι η νύφη είναι αγνή και τα σημάδια από την Κυριακή έως της Δευτέρα στο σεντόνι είναι εντάξει, την Δευτέρα το πρωί χτυπάνε τα νταούλια σαμπαχ-χαβά, δηλαδή η νύφη ήτανε εντάξει και η παρέα του γαμπρού ξεκινάει πατινάδα που περνάει από όλο το χωριό με κόκκινες κορδέλες στα μπουκάλια του ούζου και το ούζο κόκκινο. Το απόγευμα η μάνα της νύφης έχει ετοιμάσει τον μπακλαβά και συνοδεία των οργάνων πάνε περήφανα στο σπίτι του γαμπρού, για να γιορτάσουν το χαρμόσυνο γεγονός. Ο Σοχινός γάμος διαρκεί μία εβδομάδα, από Δευτέρα σε Δευτέρα. Έχω κάνει ήδη εκτενή ανάρτηση για τον γάμο, την οποία μπορείτε να διαβάσετε.

Τώρα φτάνουμε στο αποκορύφωμα του Σοχινού καρναβαλιού. Οι κουδουναφόροι ήταν πάνω από 250 καρναβάλια μικροί μεγάλοι. Παρέλασαν πρώτα το φυτώριο (τα μικρά) από τον παππού στον εγγονό. Στο φυτώριο αυτό έβαλα και εγώ ένα λιθαράκι, τον εγγονό μου Γιώργο που φοράει τα κουδούνια και ξεχνάει να τα βγάλει. Οι κουδουνοφόροι ήτανε εκπληκτικοί και όλος ο Σοχός σειόταν από τον ήχο των κουδουνιών, των χάλκινων και των ζουρνάδων. Τα καρναβάλια συνέχισαν το γλέντι με ευγενή ποτά (Martini, ουίσκι, βότκα κ.λ.π) και βραστή γίδα μέχρι πρωίας στο «Χαγιάτι». Να μην ξεχάσω το Λαογραφικό μουσείο Σοχού, το οποίο με την μέριμνα της Λαογραφικής ομάδας γυναικών Σοχού ήταν ανοιχτό και το επισκέφτηκε πολλής κόσμος, για να ενημερωθεί για την παράδοση του Σοχού. Την Δευτέρα όλος ο κόσμος έφαγε την παραδοσιακή φασολάδα και το κρασί.

Αυτά σχετικά με τον εορτασμό των Αποκριών το 2016. Ας με συγχωρέσουν πολλοί που δεν τους αναφέρω, επειδή όλοι είναι άξια τέκνα του Σοχού (ο κατάλληλος άνθρωπος στο κατάλληλο πόστο).

Εδώ η εκπομπή της κυρίας Χρύσας Σάμου Διασπορά με όλη την παράδοση του σοχινού καρναβαλιού

http://webtv.ert.gr/ert3/13mar2016-diaspora/

εδώ όλες οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας

Καρναβάλι Σοχός 2016

Με πολύ αγάπη

Γιώργος Αδαμίδης

ο Σόχαλης.

Σχολιάστε